TechTrip – Baltic Sea 05/2014

Vrakové potápanie v Baltickom mori na trase Poľsko – Dánsky ostrov Bornholm – Švédske pobrežie.

Nevyspytateľné Baltické more dokáže prekvapiť, potrápiť, ale aj odkryť nádherné vraky. Komplikované počasie a neustále vlny patria k potápaniu na Balte. Stojí to však za tie rozmanité a naozaj zaujímavé vraky.

 

Potápali sme napríklad na potopenej ruskej ponorke triedy Whisky, 225 m dlhej obrovskej nákladnej lodi Fu Shan Hai, vysokej skoro 40 m (dno 70 m a horná časť 34 m), ktorá sa potopila len pred 11-timi rokmi, ale aj na vynikajúco zachovanej plachetnici z roku 1876 a taktiež na nákladnej lodi, ktorá sa stala obeťou II. svetovej vojny.

Použitie TMX, SCR a DPV nám umožnilo realizovať ponory podľa našich predstáv. Pri dekompresii som si overil nové poznatky z minuloročného potápačského výskumného projektu (Potápačský výskum pre projekt Phypode) na ktorom sme spolupracovali a tak sa opäť ďalej posunula naša bezpečnosť pri potápaní a efektivita dekompresie.

Počas plavby sme navštívili prístavy: poľské Darłowo, dánske Hasle a Nexø a švédsky Ystad. Naša loď mala poľskú posádku a potápačské zloženie bolo Poľsko-Česko-Slovenské.

Posledný večer sme v mestečku Nexø dosť dlho hľadali nejaké posedenie a až sme našli jedinú otvorenú mini krčmu. Dali sme sa do reči s miestnymi a dosť nás pobavilo, že naši dánsky spoločníci, nevedeli ani za svet pochopiť, že sme sa dotrepali k nim až zo Slovenska a potápame u nich.

Peter Kubička