Trochu iný víkend…

Začal prednáškou na seminári Čas a potápanie v Klub Aronnax na tému Stres a potápanie z pohľadu času ako stresora, ktorý je pre potápačov jediný násobiteľ podniecujúci gradovanie stresových situácií.

Následne rýchly presun do Budišova na 11. Setkání potápěčů severní Moravy a Slezska s rovnakou témou prednášky, avšak trochu z iného uhla pohľadu.

Tématike stresu v potápaní sa prakticky ešte nikto nevenuje a preto je zaujímavé sledovať ľudí ako sa im otvárajú oči keď si dávajú dve a dve dokopy.

Kanister

K Budišovu jedna poznámka, ktorú nemôžem nespraviť lebo prispel k tomuto víkendu. Priestory rekreačného strediska vyzerajú akoby tam zastal čas. Ale je to dobre lebo sa odtiaľ stále nevytratil duch tých historických stretnutí, kde sa prakticky začala písať história technického potápania v Čechách a na Slovensku. Nikdy nezabudnem na tie tváre, prednášky, zoznamovania sa s technikou v tom čase ešte neobvyklou: prvé CCR, SCR, DPV, … inovatívne veci, ale hlavne nekonečné debaty na tým. Proste Budišov a toto rekreačné stredisko so svojou sálou a predsálym je pamätné miesto, kde vždy keď sa vrátim mi prebehne mráz po tele a v pred očami sa spustí neuveriteľný film, ktorý sa už nevráti a znamenal základ toho všetkého čo sa dnes na CZ&SK techdiving scéne deje.

Kanister

Na druhý deň lom pri Svobodných Heřmaniciach, ktorý podobne ako Budišov je legendou medzi lokalitami pre začiatky technického potápania v ČR a SR. Veľa sa tam už zmenilo, ale stále je to fantastická lokalita s neopísateľnou atmosférou, ktorú podčiarkuje jej veľmi negatívna bilancia vo smrteľných potápačskách nehodách. Viditeľnosť bola veľmi slabá, miestami sme nevideli na koniec skútra, ale bola to výborná príležitosť na tréning DPV súhry tímu.

Kanister

Bol to naozaj trochu iný, ale hlavne skvelý víkend.

Peter Kubička

P.S.: vypočul som si celkom vtipné výskumnícke myšlienky a niektoré veci musím dať na pravú mieru, aby to nezostalo ako fakty:
 - naozaj GfL/GfH s hodnotami 20/85 na plytký ponor je totálny nezmysel a nepochopenie problematiky
 - 6,5 l izotonického nápoja pre tento typ aktivity je katastrofa, nebudem radiť, ale na toto sú určené iné typy nápojov a jesť mandarínky je tiež dobrá haluz
 - keď sa nezbavíme moču, neznamená to, že náš organizmus nebude potrebovať hydratáciu a o problémoch s retenciou ani nehovorím
 - radiálny scrubber sa konštrukčne nedá realizovať v konštrukcii SCR typu RB80
 - pri CCR-kách nie sme odkázaný na elektroniku ani pri výpočtoch dekompresie, ale to vedia všetci, ktorí si kartičky nenechávajú posielať poštou