Potápačské trhy? Viacero uhlov pohľadu…

Niekoľko postrehov z “Potápačských trhov” v Poľsku: VI. Targi Nurkowe vo Varšave (26.2. – 1.3. 2015)

Oplatí sa tam ísť začiatočníkovi:
– ale iba ak tam ide s niekým, kto veciam rozumie, inak nakúpi množstvo úplne zbytočných, až životu nebezpečných vecí
– a preto v jeho sprievode sa dozvie množstvo vecí ako so vyhnúť nákupu hlúpostí lebo je na takýchto akciách je unikátna a extrémna koncentrácia nevhodných a uletených potápačských výrobkov, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako absolutné rozumné riešenie (ale v detailoch, ktoré nie sú na prvý pohľad vidieť, je skrytý diabol)

Oplatí sa tam ísť pokročilému:
– množstvo firiem sa už pomerne slušne špecializuje a preto klasických predavačov šnorchlov a cingrlátiek nie je väčšina, ako predtým na podobných akciách
– akcie tohoto typu sú fajn na získanie prehľadu kam veci smerujú a ako sa postupne vyvíjajú rôzne smery potápania

Oplatí sa tam ísť fajnšmerkovi, zaujímajúci sa o detaily:
– osobný kontakt na dotazy a ošahanie si vecí je nevyhnutné keď si chce vytvoriť relevantný názor
– už aj na takýchto akciách sa vyskytujú firmy, špecializujúce sa na high vývoj v potápaní

Okrem toho tam každy stretne množstvo ľudí, ktorí vedia množstvo info a ak sa vieme dobre pýtať, veľa sa dozvieme.

Na záver dňa prišiel bombónik v podobe prednášky-workshopu Nuna Gomesa na tému narkotickosť dýchaného plynu. Všetci tušíme, že doterajšie výpočty zrejme nekorešpondujú s realitou a preto tento nový koncept prináša minimálne nové podnety na zamyslenie. Nuno sa pri vysvetľovaní tohoto konceptu odvoláva na vlastné skúsenosti, fyziku a fyziológiu. Je veľmi málo ľudí na svete, ktorí majú také skúsenosti s extrémnymi hlbokými ponormi, ako on. Prehľad jeho absolútne extrémnych ponorov napovedá, že sa touto problematikou musel detailne zaoberať. Osobne poznám ešte jedného človeka, ktorý sa dostal cez 300 metrovú hranicu (celkovo ich je päť) a z diskusií s nim viem, ako detailne sa títo ľudia zaoberajú všetkými aspektami hlbokých ponorov. Jedným z kľúčových faktorov ich realizácie je zloženie zmesi a z toho vyplývajúce účinky na ľudský organizmus. Narkotickosť dýchaného plynu je jedným z troch jeho hlavných faktorov. Preto tieto poznaky sú veľmi cenné. Nie len pre osobné využitie (pre vlastné výpočty narkotickosti dýchaného plynu aj pre “plytké ponory” do 100 metrov), ale aj pre nitroxové a trimixové kurzy, na ktorých túto problematiku vysvetľujem.

Opať sa mi potvrdilo, že neustále vyhľadávanie informácií, t.j. rozvíjania vlastného poznania a neustáleho vzdelávania (čo je pre inštruktora kľúčové), aj na konferenciách, ktoré sú skvelým zdrojom exkluzívnych informácií, prináša výsledky, keď poznáme cieľ.

Peter Kubička