Wreck Diving Festival Łódź 2015

Łódzki Festiwal Nurkowania Wrakowego

Po Techmeeting-u 2015 pohľad z opačnej strany 🙂 a nasávanie nových informácií. Naozaj skvelá konferencia s tématikou vrakového potápania, expedícií, vyhľadávania a identifikácie vrakov. Opäť sme sa po dvoch týždňoch stretli s množstvom ľudí z Polska, ktorí boli na TM2015 a bolo príjemné počúvať veľmi pozitívny feedback na TM2015. Myslím, že Techmeeting je už veľmi dobrá značka, ktorú pozná množstvo potápačov, aj keď sa jej priamo nezúčastnili.
Ale späť ku tejto konfere.

Absolútne naj-prezentácia od Leighta Bishopa z veľmi neobvyklej vrakovej expedície v Siera Leone, kde sa im podarilo identifikovať súvislosti a podrobnou, až detektívnou prácou s informáciami poskladať takmer 300 rokov starú udalosť, ktoré pre nich začali na neznámom vraku v zabudnutom mieste Afriky pri maličkom ostrove bez akejkoľvek inflaštruktúry. Taktiež jeho prezentácia o štyroch expedíciách a prieskumoch na Britannic-u bola veľmi zaujímavá. S Leightom sme si výborne pokecali, nakoľko moje pozvanie na TM2015 nemohol prijať z časového dôvodu kríženia s inou akciou. Mimochodom, Leigh je organizátor najväčšej európskej konferencie techpotápania EUROTEK, ktorá sa koná každé dva roky v Anglicku.

Prednáška Tomeka Stachuru o pokračovaní dlhoročného pátrania po legendárnej polskej ponorke ORP “Orzeł” z II. svetovej vojny bola mimoriadne zaujímavá. Tomek spomenul okrem iného aj interesantné side efekty, ktoré pri tomto pátraní vznikli.

Množstvo zaujímavých workshopov a celkovo koncepcia konfery bola veľmi dobre zvládnutá. Veľmi ma zaujali techické detaily a technika na vyhľadávanie vrakov od ľudí, ktorí s tým majú reálne skúsenosti a majú na konte množstvo nájdených vrakov.

Pribudlo mi do poznámok k TM2018 viacero dôležitých zápisov. Hlavne jedno potvrdenie zmeny, ktoré už mám na TM2018 naplánované a druhá veľmi zaujímavá inšpirácia, ktorú určite na TM2018 aplikujeme. Vtipné mi prišlo, že aj tu boli slečny s RedBull flying tímu ako u nás na TM2015. Je vidno, že táto myšlienka má krídla 🙂

Po Baltictech-u som zistil, že ani táto konferencia mi v budúcnosti v kalendári nesmie chýbať.

Toto sú akcie, kedy sa okrem toho, že sa dozviem neuveriteľné množstvo nových info, načerpám skúsenosti a naberiem inšpiráciu pri stretnutiach, prednáškach, prezentáciách a workshopoch, po čase sa opäť stretnem s ľuďmi s ktorými je si vždy čo povedať o tom, čo milujem, t.j. o potápaní a veciach okolo neho 🙂

Peter Kubička