Dr. Peter Buzzacott na Slovensku

Peter je austrálsky jaskynný potápač a vedec v oblasti dekompresie pri potápaní. Momentálne pracuje na univerzite v Breste vo Francúzsku na projekte Phypode, ktorý je zameraný na výskum fyziológie dekompresie. Jeho ďalšou oblasťou záujmu je vysokohorské potápanie.

Keďže v týchto dňoch sa uskutočňuje medzinárodný speleologický kongres v Budapešti a Peter tam bude mať prezentáciu, naskytla sa nám možnosť ho odchytiť po ceste a ukázať mu Slovensko s jeho lokalitami a taktiež spraviť prednášku na tému extrémne jaskynné potápanie v Austrálii a výskum v oblasti fyziológie v potápaní. Na úvod prednášky prezentoval svoj ponor s desiatimi potápačskými počítačmi. Počas ponoru vo vysokej nadmorskej výške (cca 5000m) porovnával kalkulované hodnoty týchto počítačov. V ďalšej časti prednášky prezentoval dva zaujímavé pokusy na ktorých sa zúčastnil. Jeden bol pre NASA, ktorá taktiež skúma dekompresiu, nakoľko astronautov sa to týka pri výstupoch vo vermírnych oblekoch do voľného vesmíru. Druhý bol pre US NAVY a týkal sa stanovenia limitov CO2 v organizme pri dýchaní cez rebreather počas záťaže pod vodou. Napichaný hadičkami, s celotvárovou maskou pripojenou na rebreather a analýzov vydychovaných plynov, Peter vykonával fyzickú záťaž na stacionárnom bycikle v hĺbke 10m. Na záver prednášky prezentoval svôj veľký projekt v australskon jaskynnom systéme Cocklebiddy Cave. Priblížil formu výcviku jaskynných potápačov v Austrálii a stres test, ktorým rozdelia záujemcov na pokračovanie pre náročnejšie a rekreačné jaskynné potápanie. Prednáška bola veľmi zaujímavá a podnetná. Po nej Miro Rozložník, ktorý pracuje v Bruseli na projekte Phypode, predstavil čím sa na projekte zaoberajú a v následnej diskusii sme rozobrali niektoré aspekty dekompresie.

Na druhý deň sme vyrazili s Petrom na párdňové potápanie. Ako prvú sme odpotápali zatopenú opálovú baňu Dubník. Táto lokalita je unikátna záležitosť v celej Európe, čo aj potvrdil Peter, ktorý sa potápal vo švedskej bani Tuna Hästberg.

Tri dni strávené s Petrom boli mimoriadne príjemné a podnetné. Teším sa na dalšie spoločné akcie či už na projektoch alebo pri potápaní na zaujímavých lokalitách. Predbežne sme dohodli spoločné potápanie v belgických jaskyniach.

Peter Kubička
kubi@kubi.sk